Monday, December 22, 2008

Keselamatan di kolej kediaman, tanggungjawab siapa..??


Sesiapa yang baru tinggal di kolej kediaman di mana2 universiti tanahair selalunya mudah leka dengan keadaan sekeliling..mereka rasa selamat tinggal di situ kerana adanya security @ pak gad. Tapi adakah pak gad betul2 menjaga keselamatan kita secara menyeluruh...??

Di universiti Islam Antarabangsa Malaysia atau UIA, tempat pak gad selalu saya nampak adalah di:
  1. Pintu Masuk utama
  2. tempat orang selalu letak moto di tempat yang xsepatutnya
  3. laluan yang selalu dijadikan mat moto lawan arah.
  4. kat jalan..pusing2..
kat blok??? xpenah ade jejak rasanye...kecuali nak wat spot check.kat kolej pompuan ader la kot..dekat gate.

Inilah masalahnye sekarang...saya xtahu lah sama ade mereka sedar @ tidak bahawa banyak kes2 kecurian, pergaduhan dan sebagainya berlaku dekat di tempat kediaman.kecurianlah yang paling berat.saye dan rumate saye juga terlibat..hset kami dirembat di dalam bilik.time tu saye ngan tido dan rumate saye g mandi..tp salah kami gak sebab xkunci pintu..tp xpuah ati sebab nset tu ader kat sebelah je mase ilang..huhu.tp xper lah..benda da jadi, lagipun makcik da belikan nset bru..ader hikmah gak la kejadian ni..heee.


inilah hset malang saye yang dicuri..isk-->



satu lagi kes berat adalah kecurian motosikal..banyak motosikal yang tinggal rangka sahaja. kes motor ni selalunyer berlaku mase ngah cuti..lebih2 lagi bru2 ni mase kolej perlu dikosongkan tuk tuka furniture. stor pun banyak yang kene pecah..kesian kat student.ader yang nangis2 report kat saye..(T_T)


so..siapa perlu disalahkan di dalam hal ni..? adakah makcik cleaner yang kene pantau blok kediaman semua? ataupun makcik cafe dan pak postur? jadi, saya sebagai salah seorang penuntut uia berasa kecewa dengan sistem keselamatan di uia..begitu juga dengan rakan2 yang lain. hasil survey saya sebelum ini dii kalangan penduduk kolej uthman mendapati kebanyakkan penghuni tidak berpuas hati dengan keselamatan di kolej uthman. xkan lah majlis perwakilan pelajar nak jaga..mereka student jugak, ader masa blaja dan juga cuti.

jadi harap2 pihak yang bertanggungjawab akan mengambil serius masalah ni demi kebaikan bersama. bukan nak menghina atau mencaci tetapi just nak suarakan perasaan pelajar semua.

posted by lamps aka welfare bureau Kolej Uthman Ibnu Affan (blum grad lagi cam pali)

10 comments:

ciK aMoi said...

lawa hdst tu,

-maRs- said...

heheh... thanx mr lamps..
blh sy tau siapakah anda???

MOHD FADZLI B. SHAMSUDDIN, COURSE BARB, GRADUATED STUDENT, IIUM said...

klu kat kampus slh SRC, klu kat mahallah slh MRC, klu kat blk slh sendiri, lu pikirlah sendiri...huhu

LaMpS said...
This comment has been removed by the author.
Anisah Ali said...

erks..Innalillah..
Dasyat2!!

mount_dweller said...

ciannye yerp kpd mangsa2 tuh...sabau la byk2..

dunia skng mmg da xslmt...~

LaMpS said...

dunia2...biaser la..
kesian kat saye dan mangsa2 sume..isk
sabar je lah..

eworque said...

huhu awat hilang ckit2 je? lawak la pencuri tu pun. kena pasang cctv tu maybe bole tangkap si lahanat tu.

LaMpS said...

haha..cctv..?? baik ilang jer naset tu..lg jimat.lol

Anonymous said...

Amiable brief and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.